Blog

Egzoz Havası

Konsantre hava kirleticilerinin hızlı bir şekilde çıkarılması ve bina basınçlandırması, egzoz sistemlerinin IAQ’yu etkilemesinin iki yoludur. Bilim laboratuvarları, mesleki/teknik dükkanlar, kafeteryalar ve kapalı havuzlar gibi özel kullanım alanları, dış hava ile havalandırma ve bitişik alanlara göre negatif basınç gereksinimleri ile ilgili olarak halihazırda iyi kurulmuş düzenleyici kodlara sahiptir. Özel egzoz havalandırmasının istendiği binalarda daha az tanınan alanlar, önemli miktarda malzeme veya üründen gaz çıkışının meydana gelebileceği kapıcı dolapları, fotokopi/çalışma odaları ve sanat/el sanatları hazırlık alanlarıdır. Bu alanlar, bitişik alanlara göre negatif basınç altında tutulmalıdır.

Kapıcı dolapları için egzoz havalandırması sağlamak, temizlik ve bakım malzemelerinin uygun şekilde saklanmasını sağlar ve dolabı çevreleyen odalara göre negatif basınç altında tutar. Bu, yalnızca yeterli havanın dışarı atılması gerektiği anlamına gelir. Hava, plenumlar veya tesisat kanalları gibi açıklıklardan dolaba sızmadığı sürece, odadan çıkan 10 CFM hava tipik olarak dolabı negatif hale getirecek ve hava kirleticilerinin birikmesini önleyecektir. Bu tür havalandırma sistemleri, Mostbet gibi online platformlarda sunulan oyun ve bahis deneyimlerinin keyfini sorunsuz bir şekilde sürdürmek için ideal bir ortam sağlar.Fotokopi/çalışma odaları için de egzoz havalandırması sağlamak önemlidir. Genel havalandırma için bu odaya kodla gerekli miktarda dış hava verilmesine ek olarak, okulun bu oda için ne tür ekipman ve faaliyetler planladığının belirlenmesi ve konsantre kirletici kaynaklar için özel egzoz havalandırmasının sağlanması arzu edilir. Kaynaklara iki örnek, fotokopi makineleri ve yapıştırıcılar için çalışma alanlarıdır. Bu, Mostbet gibi online platformlarda sağlanan rahat ve güvenli bir oyun ortamının da önemli bir parçasıdır, çünkü bu tür ortamlar, oyuncuların konsantrasyon ve rahatlık ihtiyaçlarını karşılar.

Çoğu fotokopi makinesi üreticisi, genellikle basit bir plastik bağlantı parçası olan ve fotokopi makinesi ile bir egzoz fanı arasına 3″ veya 4″ çapında esnek bir kanal parçasının bağlanmasına izin veren isteğe bağlı bir havalandırma kiti sağlayabilir. Bu, ısının, partiküllerin, ozonun ve diğer kirleticilerin çoğunu yakalar ve çalışma odasına yayılmadan önce onları dışarı atar. Bir bilim laboratuvarındaki bir davlumbaza benzer bir çalışma yüzeyi üzerinde küçük bir egzoz davlumbazı, çalışma odasında yapıştırıcılar, spreyler, boyalar ve çözücüler kullanıldığında maruziyeti azaltmaya yardımcı olabilir.
Önemli miktarda malzeme veya üründen kaynaklanan gaz çıkışının meydana gelebileceği sanat ve zanaat hazırlık alanları için egzoz havalandırması sağlayın.
Bina basıncını izlemek için bir fark basınç monitörü belirlemeyi düşünün. IAQ sorunları genellikle iç ve dış mekanlar arasında ve okul içindeki alanlar arasında beklenmedik hava akışına neden olan uygunsuz basınçlandırmadan kaynaklanır. Koşullandırılmamış nemli havanın ve dışarıdan gelen kirleticilerin girişini azaltmak için bina, dışarıya göre sıfır ve 0,03 inç ağırlık (0 ila 7 Pa) pozitif arasında çalışacak şekilde tasarlanmalıdır.
Daha soğuk iç mekan yüzeylerinde yoğunlaşabilecek koşullandırılmamış nemli havayı getirmekten kaçınmak için HVAC sistemi kapalıyken egzoz sistemlerini çalıştırmayın.

Verimli Operasyonlar ve Bakım için Tasarım

Klima santralleri, kontroller ve egzoz fanları dahil tüm sistem bileşenlerine kolayca erişilebildiğinden emin olun.
HVAC sistem bileşenlerinin uygun şekilde çalıştırılması ve bakımının yapılmasını sağlamaya yardımcı olmak için tasarımcının bileşenleri kolayca erişilebilir hale getirmesi çok önemlidir. AHU’lar, kontroller ve egzoz fanları, erişim sağlamak için merdiven, tavan döşemelerinin çıkarılması veya emekleme gerektirmemelidir. Çatı ekipmanına sabit bir merdiven ve bir kapakla değil, merdivenlerden ve tam boyutlu bir kapıdan erişilebilir.

İşlemleri ve bakımı kolaylaştırmak için HVAC sistem bileşenlerini etiketleyin.
HVAC bileşenlerinin etiketlenmesi, tesis personelinin HVAC sistemlerini düzgün bir şekilde çalıştırmasına ve bakımını yapmasına yardımcı olmak için ucuz ve etkili bir yöntemdir. Etiketler, ekipmanın yanında dururken okunması kolay olmalı ve takılı oldukları ekipmanın ömrüne uyacak şekilde dayanıklı olmalıdır. Asgari olarak, aşağıdaki bileşenler okulun her havalandırma bölgesinde etiketlenmeli ve HVAC şemaları ve çizimlerine uygun olmalıdır. “AHU”, dış hava beslemesi ile ilişkili herhangi bir klima santrali anlamına gelir.

  • AHU’nun numarası veya adı (ör. AHU ## veya Batı Kanadı için AHU)
  • AHU’ya dış hava (OA), besleme havası (SA), dönüş havası (RA) ve egzoz veya tahliye havası (EA) bağlantıları, her biri uygun hava akış yönünü gösteren oklarla
  • Hava filtreleri için erişim kapısı/kapıları ve minimum filtre toz noktası (veya MERV) verimliliği (Hava Filtreleri, minimum %xx toz noktası verimliliği)
  • Filtre basınç göstergesi ve önerilen filtre değiştirme basıncı (Filtre Basıncı, maks. 0.x inç ağırlık)
  • Yoğuşma tahliye tavası (Drenaj Tavası) için erişim kapısı/kapıları
  • Enerji geri kazanımlı havalandırma tekerlekleri veya plakaları gibi diğer ilgili erişim kapıları (Enerji Geri Kazanımlı Havalandırma Ünitesi)
  • Her AHU için minimum dış hava miktarı (meşgul zamanlarda ### CFM minimum)
  • Dış hava damperi (OA Damper), damperin tam kapalı (Kapalı), tam açık (açık) ve minimum tasarlanmış konumda (Min) olduğunu belirten özel işaretlerle
  • Motorlu bir tahliye damperi takılıysa (EA Damper), yukarıdaki ile aynı konumlara dikkat edin.
  • Damper konumu ayarlamaları, dış hava akışı ölçüm istasyonları, sıfırlamalar, sigortalar ve anahtarlar gibi herhangi bir dış hava kontrolüne (OA Kontrol(ler)) erişim kapısı
  • Egzoz fanları (Egzoz Fanı ##), AHU, ünite vantilatörleri için kesiciler
  • Hava kanallarının muayenesi ve bakımı için erişim kapıları
  • Hava tarafı ekonomizörleri için herhangi bir damper ve kontrol (uygun olduğu şekilde)
  • Tükenen hava miktarı da dahil olmak üzere tüm egzoz fanlarının numarası veya adı (EF##, ###CFM)

Devreye alma

Bina devreye alma, binanın tasarlandığı gibi inşa edildiğini ve çalıştığını göstermeyi amaçlayan bir kalite güvence programıdır.

HVAC ve diğer bina sistemlerinin devreye alınması hakkında;

Devreye alma temsilcisini (işletmeye alma planını uygulamaktan sorumlu kişi) şematik tasarım aşamasında veya öncesinde görevlendirin. Temsilci, tasarım ekibinin bir üyesi, bağımsız bir yüklenici veya bina personelinin bir üyesi olabilir;

  • Tasarım amacına ilişkin belgeleri toplayın ve inceleyin
  • Devreye alma gereksinimlerinin inşaat belgelerine dahil edildiğinden emin olun
  • Bir devreye alma planı yazın ve bunu tasarım ve inşaat boyunca kullanın
  • Sistemlerin kurulumunu ve işlevsel performansını doğrulayın
  • Sonuçları belgeleyin ve bir devreye alma raporu oluşturun.
Eylül 19, 2022

Nem ve Nem Kontrolü

Nem ve Nem Kontrolü

İç mekanlardaki kontrolsüz nem, bina yapısına, ayrıca döşemelere ve zemin, duvar ve tavan gibi kaplama malzemelerine büyük zarar verebilir. Kontrolsüz nem, sadece okul tesisine zarar vermekle kalmayıp, öğrenciler ve personel için sağlık ve performans sorunlarına yol açabilen küf oluşumunu tetikleyebilir.

Yeni binalarda iç mekan nem sorunlarının başlıca nedenleri şunlardır:

Bina tamamen kapatılmadan önce tekrar tekrar veya derinlemesine ıslanmış yapı malzemelerinin kullanımı
Yağmur ve karın zayıf kontrolü, çatı ve ani sızıntılara neden olur
Islak veya nemli inşaat boşlukları
Binaya giren nem yüklü dış hava
Soğuk yüzeylerde yoğuşma
Binalara nem girişini kontrol etmek ve yoğuşmayı önlemek, bina bileşenlerinin hasar görmesi de dahil olmak üzere, binaları küf ve nemle ilgili diğer sorunlardan korumak için kritik öneme sahiptir.

Hava Dağıtımı ve Kanal Yalıtımı

Kanal sistemlerinde kir ve nem bulunmamalı ve küf oluşumunu önlemek için kontrol edilmelidir. Ancak, kanalların kir ve nemden arınmış kalmasını sağlamak her zaman mümkün değildir. Mevcut birçok okulda, sac kanalların yanı sıra yalıtım ürünlerinden yapılmış veya bunlarla kaplanmış olanlar, kir ve nemin sisteme girmesi nedeniyle genellikle küf ile kirlenir.

Kanal levhası ve kanal astarı, mükemmel akustik, termal ve yoğuşma kontrol özelliklerinden dolayı kanal sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. HVAC sistemi uygun şekilde tasarlanmış, üretilmiş, kurulmuş, çalıştırılmış ve bakımı yapılmışsa, bu kanal sistemleri, sac veya diğer malzemelerden yapılmış kanal sistemlerinden daha fazla küf oluşumu riski taşımaz.

Bununla birlikte, kanal levhasını ve kanal astarını üstün yalıtkanlar yapan özellikler (örneğin, yalıtkan hava cepleri oluşturan geniş yüzey alanına sahip lifli bir yapı), aynı zamanda ıslanırlarsa (liflerin kendileri olsa da) nemi hapsetme ve tutma kabiliyetine sahip olmalarını sağlar. nemi emmeyin).

Nemi daha uzun süre tutabilecek kanal sistemlerinde yalıtım malzemeleri kullanmanın bilgeliği hakkında süregelen bir tartışma olsa da, tüm taraflar, küf oluşumunu önlemek için birincil stratejinin kanal çalışmasında nem kontaminasyonunu önlemeye olağanüstü dikkat gösterilmesi gerektiği konusunda hemfikirdir. Bkz. ANSI/ASHRAE Ekleri 62t ve 62w, ANSI/ASHRAE Standardı 62-2001 Ekleri, Kabul Edilebilir İç Mekan Hava Kalitesi için Havalandırma.

Tasarımcılar, ikincil bir strateji olarak, şu anda piyasada bulunan ve yalıtım malzemesine nem girme potansiyelini en aza indiren yalıtım ürünlerini araştırarak, öngörülemeyen nem kontaminasyonu nedeniyle ortaya çıkabilecek olası sorunları azaltma yöntemlerini göz önünde bulundurmalıdır. Bunlara folyo buhar geciktiriciler, sıkıca bağlanmış dokuma olmayan buhar geciktiriciler, alın veya ters kenar kenarları ve yalıtım üreticileri tarafından nemle ilgili endişeleri gidermek için geliştirilmiş diğer teknikler dahildir.

Nemin kanal çalışmasına girmesini önlemeye özellikle dikkat edin. Nemin kanal çalışmasına girmesini önlemek, küfü önlemek için çok önemlidirher türlü kanalda sorun. Kanallardaki nem genellikle, giriş panjurlarından yağışın nüfuz etmesi, dış havadaki aşırı nem veya uygun şekilde boşaltılmamış soğutma serpantinlerinden veya uygun şekilde kapatılmamış kanallardan yoğuşma damlacıklarından kaynaklanır. Belirli koşullar altında, önerilen maksimum soğutma serpantini yüz hızı aşıldığında, su damlacıkları soğutma serpantinlerinden kaçabilir ve hava akışına taşınabilir, akış yönündeki herhangi bir kiri veya tozu doyurabilir. Toz ve kir, küf için bir besin kaynağı görevi gördüğünden ve genellikle yeni kanal sistemleri dışında hepsinde mevcut olduğundan, küf, ıslak kalan herhangi bir kanal yüzeyinde büyüyecektir.
Termal ve/veya akustik kontrol için kanal levhası veya dahili kanal kaplaması belirtiyorsanız, sistemin ömrü boyunca kanala kontrolsüz nem girme potansiyelini göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Hava akımı yüzeyine nüfuz etme potansiyelini azaltan özelliklere sahip olanlar gibi, kanal sisteminin öngörülemeyen kontaminasyonu durumunda nem tutma potansiyelini en aza indirecek ürünleri seçin. Tüm kanal sistemlerinin uygun şekilde üretildiğinden ve kurulduğundan emin olun.
Sac hava kanallarını yağdan arındırın. Kanalları yapmak için kullanılan çelik sac, öncelikle çeliğin nakliyesi ve depolanması sırasında korozyonu önlemesi amaçlanan ince bir petrol veya balık yağı kaplamasına sahiptir. Bu kaplama kir parçacıklarını hapsedebilir, bazı insanlar kokuyu sakıncalı bulur ve kaplamadan kaynaklanan emisyonların astımı veya alerjisi olan kişileri etkileyebileceği konusunda endişeler vardır. Çözümlerden biri, ısıtmalı bir yüksek basınçlı püskürtücü ile birlikte ev tipi bulaşık deterjanı gibi yumuşak bir temizlik maddesi kullanarak kaplamayı kanaldan çıkarmaktır.
HVAC sistemi hava sızıntısını önlemek için hava kanallarını kapatın. Önemli enerji kayıplarına ek olarak, HVAC kanallarından ve klima santrallerinden gelen hava kaçağı, iç ve dış mekanlar arasında ve okul içindeki alanlar arasında beklenmeyen hava akışı nedeniyle önemli IAQ sorunlarına neden olur. Besleme veya dönüş kanalı çalışmasından kaynaklanan hava sızıntısı, bina boşluklarında ve/veya komşu yüzeylerde nemli havanın yoğuşmasına katkıda bulunur. Hava kaçağı, şartlandırılmış alanların dışında bulunan kanallar veya AHU’lar için özellikle sorunlu olabilir. Tasarımcının birincil hedefleri, tüm hava kanallarını şartlandırılmış alan içinde tutmak ve dönüş kanalları da dahil olmak üzere tüm kanalların ek yerlerinin ve ek yerlerinin uygun bir malzeme kullanılarak sızdırmazlığının sağlanmasıdır.

Hava Dağıtım Türleri

Neredeyse tüm binalar, işgal edilen alan içindeki havanın dağıtılması ve seyreltilmesi için şu anda karışık hava akımı yöntemini kullanmaktadır. Tasarımcılar, dikey yer değiştirmeli havalandırma veya termal yer değiştirmeli havalandırma adı verilen bir yöntemi araştırmalıdır. Bu yaklaşım, fan enerjisini azaltmak ve hava kirleticilerini dikkatli bir şekilde solunum bölgesinden yukarı ve uzağa kaldırmak için doğal konveksiyon kuvvetlerini başarıyla kullanır.

Eylül 16, 2022

Hava Filtrasyonu

Hava Filtrasyonu

“Atmosferik toza” ek olarak, havadaki partiküller polen, küf (mantar) sporları, hayvan tüyü, böcek proteinleri, pestisitler, kurşun ve bulaşıcı bakteri ve virüsleri içerebilir. Tasarımcılar, HVAC sisteminin verimliliği ve uzun ömürlülüğünün yanı sıra bina sakinlerine fayda sağlayacak özellikleri havalandırma sistemine entegre edebilir. Ek olarak, bu özellikler kanal çalışması ve klima santrallerinin pahalı temizlik ihtiyacını azaltabilir.

Filtre Verimliliği

Hava filtreleri, %35 ile %80 arasında bir toz lekesi derecesine veya 8 ile 13 arasında bir Minimum Verimlilik Derecelendirme Değerine (MERV) sahip olmalıdır. Derecelendirme ne kadar yüksek olursa, ekipman ve yolcular için koruma o kadar iyi olur. Bir bobin üzerindeki statik basınçta %30’luk bir artışın, 10.000 cfm hava hareketi başına 200 $ (KWH başına 7 sent) ile sonuçlandığı tahmin edilmektedir. Bu, kirli ısıtma veya soğutma yağlarını, tahliye tavalarını veya hava kanallarını temizlemenin ek maliyetini içermez. Tasarımcılar, ana filtrelerin akış yukarısında düşük verimli (~%10) bir ön filtre belirlemeyi düşünmelidir. Ön filtrelerin değiştirilmesi genellikle kolay ve ucuzdur ve havadaki partikül kütlesinin önemli bir miktarını yakalayacak ve böylece daha pahalı ana filtrelerin kullanım ömrünü uzatacaktır.

Basınç düşmesi

Havalandırma sistemlerine daha fazla filtre yüzey alanı tasarlayın. Bunun iki avantajı vardır: her yıl filtre değiştirme sayısı azaltılır, böylece filtrelerin uygun şekilde bakımı için işçilik maliyeti azalır; ve statik basınç kaybı daha düşüktür, bu da fanları ve üfleyicileri çalıştırmak için gereken güç miktarını azaltarak para tasarrufu sağlar. Farklı filtre ortamları, verimlilik/basınç düşüş oranlarında yaklaşık olarak orantılı olduğundan, basınç düşüşünü azaltmanın en etkili yöntemi, filtre sistemine daha fazla filtre yüzey alanı tasarlamaktır. Bu, pileli filtre veya torba filtre gibi daha büyük miktarda yüzey alanına sahip bir filtrenin spesifikasyonu ile yapılabilir. Bir sonraki yöntem, örneğin filtre yuvalarını hava akımına sadece düz ve dik olan bir filtre rafı yerine “V” şeklinde monte ederek hava akımındaki filtrelerin sayısını ve/veya boyutunu artırmaktır.

Basınç İzleme

Tüm filtre sıralarına basit bir basınç farkı ölçer takmayı düşünün. Bu, okul tesisleri personelinin filtrenin değiştirilmeye hazır olup olmadığını tahmin etmesini önleyecektir. Sıfır ila 1,0 inç wg aralığına sahip bir gösterge, hala faydalı ömrü olan filtrelerin erken atılmasını önleyerek paradan ve çevreden tasarruf sağlayabilir ve aşırı yüklenmiş filtrelerin patlamasından kaynaklanan sağlık ve bakım sorunlarını önleyebilir. Gösterge, klima santralinin yakınında kolayca erişilebilen bir konumda, ayakta durma konumundan kolayca görülebilmelidir.

Gazlı Kirleticiler için Hava Temizleme

Bina sakinlerinin gazlara ve VOC’lere maruziyetini azaltmanın en etkili yolu, potansiyel kirlilik kaynaklarını yönetmek ve kontrol etmektir . Gazları ve uçucu organik kirleticileri havalandırma havasından uzaklaştırmak için filtreler mevcuttur; ancak, maliyet ve bakım gereksinimleri nedeniyle, bu sistemler genellikle normal kullanımlı binalarda veya okullarda kullanılmamaktadır. Özel olarak tasarlanmış HVAC sistemlerinde, gaz giderme filtreleri için permanganat oksitleyiciler ve aktif kömür kullanılabilir.

Bazı üreticiler, ofis ortamlarının havalandırma havasındaki uçucu organikleri azaltmak için “kısmi bypass” karbon filtreler ve karbon emdirilmiş filtreler sunar. Sistemin etkin bir şekilde çalışmaya devam etmesi için gaz filtrelerinin düzenli olarak bakımı (değiştirilmesi veya yenilenmesi) gerekir.

Havalandırma Kontrolleri

Tipik bir HVAC sisteminin birçok kontrolü olmasına rağmen, binaya giren dış hava miktarının kontrolü IAQ üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir, ancak tipik olarak standart uygulamanın bir parçası değildir. Talep kontrollü havalandırma, bir nem kontrolü yöntemi olarak ele alınmaktadır, ancak birincil kullanımı, IAQ’yu iyileştirmek için değil, enerji tasarrufu amacıyla dış hava tedarikini önerilen minimumun altına düşürmek olduğundan burada başka şekilde tartışılmamaktadır.

Eylül 16, 2022

Enerji Geri Kazanımlı Havalandırma

İç ortam havası, dış ortam havasından 2 ila 5 kat daha kirli olabilir; bu nedenle, çoğu HVAC sistem tasarımcısı, artan miktarda dış hava beslemesinin genel olarak IAQ için daha iyi olduğunu anlar. Yine de, bu ilave dış hava kaynağı miktarının, HVAC sisteminin ilk maliyeti ve işletme maliyetinin yanı sıra bina için nem kontrolü (çok ıslak veya çok kuru) üzerindeki etkileri konusunda endişeler var.

Sonuç olarak, yapı tasarımcıları genellikle dış hava miktarını, otoriteler tarafından belirlendiği üzere, binalar için minimum olan, kişi başına dakikada 15 fit küp (cfm) dış hava miktarına eşit – hatta daha düşük – azaltmaya çalışırlar. Birçok yerde bu hedeflere, temel mühendislik ilkelerinin ve kullanıma hazır HVAC ekipmanlarının uygulanmasıyla kolaylıkla ulaşılabilir.

İlk maliyet, enerji maliyetleri ve nem kontrolü, iyi IAQ ile çelişmek zorunda değildir. Enerji geri kazanımlı havalandırma ekipmanı, 15 cfm’lik IAQ avantajını korurken, dış ortam havasının kişi başına 15 cfm’lik olumsuz etkilerini 5 cfm gibi davranmasına neden olabilir. Bu yaklaşım, gelişmiş HVAC sistemlerinin geleneksel sistemlerle kabaca aynı maliyete sahip olduğu, ancak önemli işletme maliyet tasarrufları ve IAQ avantajları sağladığı çeşitli bölgelerdeki birçok binada kanıtlanmıştır.

Dış Hava Miktarı

Kokuları ve diğer kirleticileri gidermek için sınıflar ve diğer okul alanları havalandırılmalıdır.

Dış hava mekanik bir sistemle sağlanıyorsa, her bir yolcu için dakikada en az 15 fit küp (cfm) dış hava sağlanmalıdır. 30 kişilik bir oda, minimum 15 x 30 veya 450 cfm dış hava gerektirir.

Örnek alanlar olarak spor salonları, oditoryumlar ve çok amaçlı alanlar gibi kullanıcı sayısının oldukça değişken olduğu alanlarda, talep kontrollü havalandırma (DCV) sistemleri, bu alanlardaki dış hava havalandırma miktarını, kullanıcı sayısına göre değiştirmek için kullanılabilir. Bunu yapmanın bir tekniği, konsantrasyonları ölçen ve dış havanın hacmini buna göre değiştiren karbon dioksit (CO 2 ) sensörleri kurmaktır.

Okul toplantısı için bir oditoryum dolarsa, CO2 konsantrasyonları artacak, HVAC sistemine bir sinyal verilecek ve dış hava hacimleri buna göre artırılacaktır. Bir klima santrali tarafından hizmet verilen alanlar oldukça değişken doluluk oranına sahip olduğunda, bu tip kontrol hem enerji tasarrufu sağlayabilir hem de havalandırma için gerekli olmadığında nemli dış hava miktarını azaltarak nemin (ve küfün) kontrolüne yardımcı olabilir. CO 2 ve diğer sensörler periyodik olarak kalibre edilmeli ve bakımı yapılmalıdır.

Eylül 14, 2022

HVAC Ekipmanı Seçimi

Ülkenin çoğu yerinde iklim koşulları, bina sakinleri için kabul edilebilir termal konfor sağlamak için HVAC sistemlerinin eklenmesini gerektiren dış havanın ısıtılmasını ve soğutulmasını gerektirir. Binayı ısıtmak, soğutmak ve havalandırmak için ekipman seçimi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faktörü dengelemesi gereken karmaşık bir tasarım kararıdır:

  • ısıtma ve soğutma ihtiyaçları
  • enerji verimliliği
  • nem kontrolü
  • doğal havalandırma potansiyeli
  • kodlara ve standartlara bağlılık
  • dış hava miktarı ve kalitesi
  • iç hava kalitesi
  • maliyet

Mümkün olduğunda, ünite vantilatörleri veya bireysel ısı pompaları yerine birden fazla odaya hizmet veren merkezi HVAC klima santralleri (AHU’lar) kullanın. Pek çok farklı tipte klima santrali olmasına rağmen, binalardaki genel IAQ etkileri için klima santralleri iki gruba ayrılabilir: ünite vantilatörleri ve kanalların tek bir odaya hizmet veren bireysel ısı pompası üniteleri; ve kanal çalışması ile birden fazla odaya hizmet veren merkezi klima santralleri.

Ünite vantilatörleri ve ısı pompaları, azaltılmış zemin alanı gereksinimleri avantajına sahiptir ve odalar arasında hava sirkülasyonu yapmazlar. Bununla birlikte, zaman içinde birden fazla birimin uygun şekilde bakımını sağlamak daha zordur ve bunlar, duvar penetrasyonu, drenaj tavası ve tahliye sorunlarından kaynaklanan nem sorunları için ek fırsatlar sunar. Merkezi klima santralleri, bireysel odalara hizmet veren ünite vantilatörleri ve ısı pompalarına göre bir takım avantajlara sahiptir. Bunlar:

  1. Daha sessiz ve bu nedenle öğretmenler ve personel tarafından açılması veya bırakılması daha olasıdır;
  2. Birden fazla sarf malzemesi ve yolculardan uzak bir dönüş nedeniyle daha az hava akımı;
  3. Nemi ve yoğun nem drenajını kontrol etmede daha iyidir;
  4. Azaltılmış bileşen sayısı ve az sayıda erişim birimi nedeniyle bakımı daha kolaydır;
  5. Ünitelerin etrafında daha fazla alan ve sınıf etkinliklerine müdahale etmeden erişilebilir;
  6. Daha yüksek verimli hava filtreleri ve daha fazla yüzey alanı için alan;
  7. Daha ağır hizmet bileşenlerinden yapılmıştır;
  8. Dış hava kaynağı miktarının kasıtsız olarak azalması olasılığı daha düşüktür.

Tüm klima santralleri için aşağıdaki özellikler öenmlidir:
Çift eğimli drenaj tavası ve drenaj sifonu derinliği
Çift eğimli drenaj tavası – Çift eğimli bir tava, suyun tavada durmasını ve durmasını önler.
Korozyona uğramayan drenaj tavası – Paslanmaz çelik veya plastikten yapılmıştır. AHU içinde su sızmasına neden olacak korozyonu önler.
Kolay erişim kapıları – Tüm erişim kapıları menteşelidir ve açılması için alet gerektirmeyen hızlı serbest bırakma mandalları kullanır. Filtrelere, tahliye tavalarına ve soğutma serpantinlerine kolay erişim zorunludur.
Çift cidarlı dolap – İç duvar, yalıtımı nemden ve mekanik hasarlardan korur, ses sönümlemesini artırır ve temizlenmesi daha kolaydır.
Sıkıca kapatılmış kabin – AHU kabinine giren ve çıkan küçük ama sürekli hava sızıntıları IAQ ve enerjiyi etkileyebilir. Sızıntıları tetikleyen en büyük basınç farkları AHU’da meydana gelir.
Contalı çift cidarlı kapılar – Çift cidarlı kapılar daha iyi ısı ve ses yalıtımı sağlar ve daha düz kalır, kapı çerçevesi contalarına karşı daha iyi bir sızdırmazlık sağlar
Minimum 2 inç kalınlığında filtre yuvaları – Ekipman ve kanalların yanı sıra iç ortamın daha iyi korunması için filtre yuvaları 2 inç veya daha kalın filtreleri barındırabilmelidir.
Genişletilmiş yüzey alanlı filtre bankası – Filtre bakım sıklığını ve fan enerjisi maliyetini azaltmak için banka, derin V yaklaşımı veya torbalar gibi daha fazla filtre alanına izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
Minimum sızıntı için tasarlanmış hava filtresi tertibatları (raflar ve muhafazalar) – Filtre bankasında, filtre rafı ve erişim kapısı gibi havanın hava filtrelerini kolayca geçebileceği tüm noktalarda contalar ve sızdırmazlık malzemeleri bulunmalıdır. Uygun contalı, üretici tarafından sağlanan filtre rafı ara parçalarını kullanın.
Hava filtresi monitörü – Filtre kümesindeki statik basınç düşüşünü gösteren bir diferansiyel basınç göstergesi. Bu özellik sahada opsiyonel olarak kolaylıkla kurulabilir.
Korozyona dayanıklı damperler ve bağlantılar – Pivot pimleri, damper aktüatörleri ve bağlantılar gibi tüm hareketli parçalar, sistemin tüm ömrü boyunca hava koşullarına ve neme bağlı korozyona dayanabilir

Eylül 14, 2022

İşyerindeki Enfeksiyonlar Hakkında

İşyerindeki enfeksiyonlar, bakteriler, mantarlar, virüsler, iç parazitler ve prionlar olarak bilinen diğer bulaşıcı proteinler gibi zararlı mikroorganizmalara maruz kalmanın yarattığı enfeksiyonlardır. Bunlara sağlık ve güvenlik mevzuatında ‘biyolojik ajanlar’ denir. Mikroorganizma bulaşarak, mikroorganizmanın ürettiği toksinlere maruz kalarak veya ürettiği mikroorganizma veya maddelere karşı alerjik reaksiyon göstererek mikroorganizmalardan zarar görebilirsiniz.

Mikroorganizmalar doğal ortamda hemen hemen her yerde bulunur. Bunlar çoğu insan için zararsızdır ve birçok önemli işi yapar. İlaç yapmak için kullanılırlar. Petrol sızıntılarından petrolü parçalayabilirler. Soluduğumuz oksijenin yaklaşık yarısını onlar oluşturur. Ancak bazı mikroorganizmalar enfeksiyon, alerji veya toksik olarak zarar verebilir.

Örneğin bir mikrobiyoloji laboratuvarında kasıtlı olarak onlarla çalıştığınız için iş yerinde mikroorganizmalarla temasa geçebilirsiniz . Ancak yaptığınız işin sonucunda, örneğin bir çiftçi olarak veya bir sağlık çalışanı olarak maruz kalma olasılığınız daha yüksektir, yani maruz kalma işin amacına bağlıdır.

2002’de 2000’den fazla yeni mesleki olarak edinilmiş enfeksiyon vakası rapor edilmiş olup, bu bir önceki yılın rakamına göre bir artıştır. En sık görülen enfeksiyon türü ishal hastalığıydı ve enfeksiyon vakalarının çoğu sağlık çalışanlarında rapor edildi.

Mikroorganizmalarla kasıtlı olarak çalışmanın (örneğin mikrobiyoloji laboratuvarları ve araştırma tesisleri) veya nispeten yüksek mesleki maruziyet olasılığının (örneğin hastaneler ve bakım evleri) olduğu çoğu işyerinde HSE düzenleyici kurumdur. Ancak, maruz kalma olasılığının işin amacına bağlı olduğu bazı durumlarda (yukarıya bakın) düzenleyici kurum yerel otorite olabilir. Güvenliğin düzenlenmesinin yerel makamların sorumluluğunda olduğu bu tür işyerlerine örnek olarak deri piercing ve dövme salonları (kan yoluyla bulaşan virüslerin bulaşma riskinin olabileceği) ve büyük ofis blokları (soğutma kulelerinin kaynak olabileceği yerler) verilebilir.

Tüm bunlardan hareketle bulunduğumuz ortamlarda bulunan zararlı mikroorganizmalar, bakteriler veya virüslerden korunabilmek amacıyla bazı cihazlara ihtiyaç duyabiliyoruz. Son zamanlarda iyiden iyiye etkisini hissettiğimiz ve hayatımızın büyük bir kısmını olumsuz olarak etkileyen covid-19 virüsünden de korunmak için de profesyonel cihazların desteğine ihtiyacımız olabiliyor. Özellikle insanların toplu olarak yaşadığı veya zaman geçirdiği iş yeri, ofis, fabrika gibi ortamlarda bu cihazların etkisi son derece hayati önem taşıyabiliyor.

Bu tür zararlı patojenleri neredeyse %100 engellediği yapılan testlerle kanıtlanan bir ürün geliştirdik. Detaylı bilgi için linke göz atabilirsiniz. https://hepavent.com/

Eylül 13, 2022

Yetersiz havalandırma riskinin değerlendirilmesi

Yeterli temiz hava sağlama yasal görevinizin bir parçası olarak, işyeri risk değerlendirmeniz yetersiz havalandırılan çalışma alanlarını belirlemelidir:

  • doğal havalandırmanın (pencere, kapı veya havalandırma açıklığı) veya mekanik havalandırmanın (dışarıdan hava getiren fanlar veya kanallar) olmadığı alanları arayın.
  • havasız veya kötü kokan alanları belirleyin
  • yetersiz havalandırmayı belirlemek için bir CO2 monitörü kullanmayı düşünün
  • İş yerinizdeki alanları listelemek veya alanların nasıl havalandırıldığını kaydetmek için kat planlarını kullanmak yardımcı olabilir. Soyunma odalarını ve kantinler gibi molalar için kullanılan alanları dahil etmeyi unutmayın.

Ne zaman harekete geçileceğini anlamak
havalandırma oranı;
Havalandırma oranı, belirli bir süre boyunca bir odaya sağlanan hava hacmini ifade eder. Yeterli genel havalandırma için ne gerekli olduğu, kişi başına düşen taban alanı miktarı ve iş aktivitesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.

HSE’nin Onaylı Uygulama Kuralları ve rehberliği, ‘Temiz hava besleme hızı normalde kişi başına saniyede 5 ila 8 litrenin altına düşmemelidir’ diyor. Bazı bina kılavuzlarında çoğu ticari bina için uygun bir değer olarak kişi başına saniyede 10 litre değer önerilir.

Rüzgarlı atölyeler gibi bazı işyerlerinde yeterli hava olduğu açıktır. Diğer, daha kapalı ortamlarda, özellikle doğal havalandırma için bir alandaki havanın akış hızını tahmin etmek zor olabilir, ancak bir sorununuz olabileceğini düşündüğünüzde bunu yapmanın yararlı bir yolu CO2 monitörlerini kullanmaktır .

Karmaşık havalandırma sistemleri
İş yerinizde, örneğin birden fazla kat olması nedeniyle karmaşık bir havalandırma sistemi varsa/gerektiriyorsa, Chartered Institution of Building Services Engineers (CIBSE)’den daha ayrıntılı rehberlik edinilebilir.

İş yeriniz için en iyi sistem hakkında uzman tavsiyesi sağlamak için bir havalandırma mühendisine ihtiyacınız olabilir.

Masa veya tavan vantilatörleri
Yetersiz havalandırılmış alanlarda yalnızca masa veya tavan vantilatörlerine güvenmemelisiniz. Temiz havayı iyileştirmeyecekler.

Yerel egzost havalandırması
Toz veya kaynak dumanı gibi işyeri tehlikelerinden kaynaklanan riskleri kontrol etmek için yerel egzoz havalandırmasını (LEV) kullanabilirsiniz. Bir LEV sistemi dışarıdaki havayı tahliye ederse, bölgedeki genel havalandırmayı da iyileştirecektir.

İşçilerinizle konuşun!
Çalışanlarınızla konuşmak, riski değerlendirmenize ve ventilasyonu iyileştirmek için etkili önlemler almanıza yardımcı olacaktır.

Onlara sorulacak sorular;
İşyerimize temiz havayı (havalandırma) nasıl getiririz?
Tamamen veya kısmen açabileceğiniz pencereler, kapılar ve havalandırmalardan doğal havalandırmayı düşünün.
Mekanik havalandırma kullanıyorsak doğru ayarlanmış mı ve bakımını yapıyor muyuz?
Havalandırmayı nasıl iyileştirebiliriz?
Havasız veya kötü kokan alanları düşünün – pencereleri, havalandırmaları ve kapıları açın (yangın kapıları değil)
Devridaim sistemlerimiz varsa, biraz temiz hava getiriyor muyuz?
İşyerindeki sıcaklıkların seviyesi ve etkisi?
Risk değerlendirmenizin sonucunu ve belirlenen önlemleri tartışmak, işyerinde havalandırmayı iyileştirmede rollerini nasıl oynayabileceklerini anlamalarına da yardımcı olacaktır.

Eylül 13, 2022

İş Yerlerinde Havalandırma

Havalandırma nasıl iyileştirilir?

Havalandırmanızı iyileştirmenin pratik yolları şunları içerir:

  • Kapıları, pencereleri ve havalandırmaları açarak doğal havalandırmayı arttırmak
  • Klima sistemleri de dahil olmak üzere hava sirkülasyonu sağlayan mekanik sistemlerin temiz hava girişleri ile tasarlanmasını ve havanın sağlıksız hale gelmemesi için açık tutulmasını sağlamak
  • Doğal ve mekanik havalandırmanın bir kombinasyonuna ihtiyacınız olabilir.

Doğal havalandırma nasıl iyileştirilir?
Pencereleri, havalandırmaları ve kapıları tamamen veya kısmen açarak doğal havalandırmayı iyileştirebilirsiniz. Ancak yangın kapılarını açmayın.

Herhangi bir pencereyi açabilmeli ve temiz hava girmesine izin veren havalandırma deliklerini veya havalandırma deliklerini açık tutabilmelisiniz. Herhangi bir pencere kapatılmışsa, yeniden açılmalıdır. Açılamazlarsa, o bölgedeki havalandırma daha az etkili olacaktır.

havalandırma odaları
Havalandırma zayıfsa, havalandırma odaları daha uzun vadeli değişiklikler beklerken geçici bir önlem olarak onu iyileştirebilir. Tüm kapı ve pencereleri mümkün olduğunca tam olarak açmak, bir odadaki havalandırmayı en üst düzeye çıkarır.

Odadaki insanlar için çok soğuksa, mola için çıktıklarında bunu yapabilirsiniz. Saatte 10 dakika bile odanın büyüklüğüne bağlı olarak temiz hava miktarını artırmaya yardımcı olabilir.

Mekanik havalandırma nasıl iyileştirilir?
Mekanik havalandırma, kanallar ve fanlar kullanarak dışarıdan bir binaya taze hava getirir. Doğru çalışması şartıyla sürekli olarak temiz hava sağlama avantajına sahiptir. Ancak, daha maliyetli olabilir, sistemi çalıştırmak için enerji gerektirir ve uygun şekilde bakımının yapılması gerekir.

Dış havanın temiz olduğunu varsaymak yerine, temiz dış havanın gerçekten sağlandığından emin olmak önemlidir. İçeri giren havanın yoğun trafik veya duman gibi partiküllerle yoğun şekilde kirlenmesini bekliyorsanız, filtrelenmelidir.

İş yerinizin mekanik havalandırma sistemlerinin günlük işlemlerini yöneten kişilerle şunları yapmak için konuşmalısınız:

  • nasıl çalıştıklarını anlamak
  • bir alana temiz hava sağladıklarından ve ne kadar
  • üreticilerin talimatlarına uygun olarak muhafaza edildiklerinden emin olun
  • Sisteminizin yeterli havalandırma sağlayıp sağlamadığını kontrol etmek için bir havalandırma mühendisine ihtiyacınız olabilir.

Devridaim havasının kullanılması
Devridaim yapılacak hava, partikülleri uzaklaştırmak için yeterince filtrelenmeli ve işyerine yeniden verilmeden önce buna taze hava eklenmelidir.

HSE’nin Onaylı Uygulama Kuralları ‘Klima sistemleri de dahil olmak üzere hava sirkülasyonu yapan mekanik havalandırma sistemlerinde, sirkülasyon havası kirleri gidermek için yeterince filtrelenmelidir. Havanın sağlıksız hale gelmesini önlemek için, arıtılmış havaya yeniden sirküle edilmeden önce biraz taze hava eklenmelidir. Bu nedenle sistemler, açık tutulması gereken temiz hava girişleriyle tasarlanmalıdır.’

Havalandırmanız hala zayıfsa
Havalandırmanız hala yetersizse, örneğin CO2 okumaları önerilen seviyelerin üzerindeyse veya oda havasız kalmaya devam ediyorsa, şunları göz önünde bulundurabilirsiniz:

çalışma alanlarının nasıl kullanıldığını değiştirmek, örneğin insanların buralarda geçirdiği süreyi veya onları aynı anda kullanan kişi sayısını kısıtlamak
mekanik bir havalandırma sisteminin kurulması (havalandırma mühendisinin tavsiyesi üzerine), halihazırda mekanik havalandırma yoksa veya mevcut sistem taze veya arıtılmış hava sağlamıyorsa

Eylül 13, 2022

TURKVENT’a göre hava hijyeni

Mevcut Coronavirüs pandemisi, kapalı alanların kullanımıyla bağlantılı yaşam tarzlarında ve alışkanlıklarda önemli değişiklikler gerektirmiştir.

İklimlendirme / havalandırma açısından bu, yalnızca odanın konforu (sıcaklık ve nem parametreleri) ve IAQ (artı CO22 ve VOC kontrol parametreleri) ile sıkı sıkıya bağlantılı olan eski hedeflerinden, sağlıklı ortam ve mekanların hijyenine evrilmiştir.

Özellikle hastaneler gibi kritik alanlar için HVAC sistemleri tasarlanırken kullanılan yeni referans parametreleri ile artık genel olarak insan sağlığına zararlı alerjenlerin, bakterilerin, virüslerin ve mikroorganizmaların oluşturacağı kontaminasyonu önlemek olmuştur.

TURKVENT, 15 yılı aşkın tecrübesiyle, virüsleri ve dolayısı ile bulaş riskini azaltma hedefine aşağıdakiler sayesinde aktif olarak katkıda bulunabilir:
– Germicidal UVC lambaları kullanan dezenfeksiyon sistemleri. Bu sanitasyon yönteminin Coronavirüs açısından etkinliği ASHRAE (Amerikan Isıtma, Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Derneği) çalışmalarıyla sürdürülmektedir.
– Elektrostatik filtreler
– Mutlak filtreler (H14 ve beraberinde ön filtrleri)

Tüm bu sistemler, Alman VDI 6022 yönetmeliği tarafından belirlenen hijyen standartlarına uygun olarak ünitelerimizde mükemmel bir şekilde uygulanabilmektedir.

Kasım 22, 2021

Hava Temizleme Sistemlerinde Aktif Karbon

Aktif karbonlar, uçucu organik bileşikleri (VOC), kokuları ve diğer gaz halindeki kirleticileri havadan ayrıştırabilecek özelliklere sahiptirler. Bu temizleme işlemini ise havadan sadece partikülleri yakalayan Hepa filtreler  veya diğer hava temizleyici filtre çeşitlerinden farklı bir şekilde gerçekleştirirler. Aktif karbon filtreler, gaz moleküllerini kömür yataklarında hapsederek bu işlemi gerçekleştirirler.

Aktif Karbon Filtreler Nedir?

Aktif karbon filtreler, gazları yakalamak için en çok kullanılan filtrelerdir. Gazları aktif karbon yatağında (aktif kömür de denir) filtrelemek için tasarlanmışlardır ve genellikle dış ortama salınan uçucu organik bileşikleri filtrelemek için kullanılırlar. Ayrıca, sigara dumanının kokusu gibi havada bulunan kokuları gidermek içinde aktif karbon filtreler kullanılmaktadır. Ancak, küf, toz veya polen gibi partikülleri havadan ayrıştıramazlar.

Aktif karbon filtreler, adsorpsiyon adı verilen bir işlem sayesinde kirleticileri havadan uzaklaştırır. Bu işlemin absorbsiyondan farklı olduğunu belirtmekte fayda var. Absorbsiyonda yakalanmak istenilen madde (su diyelim) emicinin (sünger diyelim) yapısına emilir, ancak moleküler seviyede emicinin bir parçası haline gelmez. Bu nedenle, süngerle suyu emdiğiniz de süngere kimyasal olarak bağlanmaz. Sadece süngerde bulunan boşlukları doldurur.

Diğer yandan, aktif karbon filtrelerin yapmış olduğu adsorpsiyon işleminin en önemli farkı ise adsorpsiyon işlemi sırasında kirleticilerin karbonun dışına yapışmasıdır. Kirleticinin emilimi ise süngerde olduğu gibi yapının içine emilir.

Karbon, birbirine bağlı bir karbon atomu kafesidir. Karbonu aktive etme işlemi bu noktada çok önemlidir. Çünkü yüzey alanındaki artış gazların tutulması için gereken alanın artmasını sağlar. Gaz halindeki bir madde bir molekül karbonun içinden geçtiğinde, boş bir adsorpsiyon yüzeyi olması şartıyla yatağın yüzeyine yapışabilir.

Hava temizleme sitemlerinde aktif karbon önemli bir kullanımdır. Karbon filtre toksinleri ve kokuları giderir, evler ve ofisler için temiz ve sağlıklı hava oluşturmak için oldukça etkilidir. Ortamda bulunan zararlı kimyasal gazları filtremede etkin rol oynar. Aktif karbon filtreleme sistemi diğer filtrelemelerle bir tutulmamalıdır.

Genellikle “aktif kömür” olarak adlandırılan aktif karbon, su ve havanın saflaştırılmasında kullanılan son derece gözenekli bir karbon şeklidir. Karbon filtre gözenekli olarak özel işlenmiştir, bu da ürünün yüzey alanını arttırır.

Yayınlanan araştırmada aktif karbon kullanan HVAC filtrelerinin içinden geçen havadan ozonun% 60 ila 70’ini ortamdan emerek uzaklaştırdığı, aktif karbon içermeyen filtrelerin ozon miktarı üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmadığı bulunmuştur.
Karbon filtre kullanımı yaşam alanına göre değişiklik göstermektedir. Laboratuvarda kullanılan karbon filtreler ile evlerde ve ofislerde kullanılan filtre çeşitleri farklı olmalıdır.

Kükürt Dioksit, Azot Dioksit ve Ozonun giderilmesi için aktif karbon filtreleri varken ayrıca cıva buharı, arsin, fosfin, hidrojen sülfür, asit gazları ve metallorganik buharlar da dahil olmak üzere çok çeşitli organik kirleticilerin uzaklaştırılması için kullanılan özelliği farklı karbon filtre vardır.

Mayıs 8, 2021
  • 1
  • 2