Blog

Web sitemiz yenilendi!

Siz değerli müşterilerimize daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmak için web sitemizi güncel trendlere uygun olarak yeniledik. Yeni sitemiz ile aramış olduğunuz ürünlere ait detaylı bilgilere, ürün fotoğraflarına  kolaylıkla ulaşabileceksiniz.

Mayıs 7, 2021

Fancoil Cihazları ve Kullanım Tipleri

Fancoil Cihazları

Fancoil cihazları klima sistemlerinde İç havalı olarak tasarlanan ve kullanılan ısıtma ve soğutma cihazlarıdır. Benzeri iç havanın dolaşımı yolu ile çalışan ürünlerde olduğu gibi bu ürünlerde de cihazın kullanımı esnasında mahalde mevcut olabilecek zararlı organizmaların çevrimi riski mevcuttur.

Fancoil cihazlarını ve kullanıldıkları sistemleri göz önüne alarak farklı şekillerde değerlendirebiliriz.

Fancoil Kullanım Tipleri

  1. Asma tavan içerisinde gizli olarak tesis edilmiş, kısa da olsa kanal ile mahal ile bağlantısı yapılmış ürünler.
  2. Tavanda mahal içerisinde kalacak şekilde montajı yapılan kendinden kabinli ürünler.
  3. Tavanda bir kısmı mahal içerisinde kalan bir kısmı da asma tavan arasında kalan, 4 veya 2 yöne üflemeli (kaset tipi) ürünler.
  4. Yer seviyesinde mahal içerisinde kalacak şekilde montajı yapılan kendinden kabinli ürünler.
  5. Yer seviyesinde gizli (Kaj) olarak tesis edilmiş, kısa da olsa kanal ile mahal ile bağlantısı yapılmış ürünler.
  6. İnsan seviyesinin üzerinde duvara asılı olarak, mahal içerisinde kalacak şekilde montajı yapılan kendinden kabinli ürünler.

Fancoil Taze Hava Bağlantısı

  • Taze havanın fancoil emişine serbest şekilde bırakıldığı primer hava + fancoil sistemleri
  • Taze havanın, fancoil cihazından bağımsız olarak mahalle verildiği primer hava + fancoil sistemleri
  • Taze hava kullanılmayan fancoil sistemleri.

Primer Hava + Fancoil sistemlerinde taze hava oranı kontrol edilmeli, primer havanın doğru sağlandığından emin olunmalıdır.

Taze hava sistemleri ile birlikte kullanılan fancoil sistemlerinde mümkün olduğunca fancoiller çalıştırılmaksızın ısıtma ve soğutma amaçları için taze hava sistemlerinin kullanımı uygun olacaktır. Bu uygulama için taze hava sistemlerine ait gerekli bakım ve tedbirlerin alındığından emin olunmalıdır.

Eğer taze hava iç ortama fancoil cihazından bağımsız direk veriliyor ise kanal tadilatı/ilavesi yapılarak taze havanın fancoil cihazı üzerinden geçirilerek ve fancoil cihazları düşük devirde çalıştırılarak taze havanın mahale fancoil cihazlarının serpantinlerinden faydalanılarak soğutup/ısıtılıp kullanılması uygundur. Bu durumda oluşacak ısıtma/soğutma kapasite kaybı ve konforsuzluk oluşacak olmasına rağmen bu şekilde yapılan uygulamada taşınabilir partiküllerin miktarının seviyesinin azaltılması ve mahal içerisinde oluşan hava hareketlerinin düşük seviyede kalması sağlanabilir.

Taze hava uygulaması olmayan sistemlerde mahallerin sık sık havalandırılması gerekir. Bu durumda fancoillerin tedbir alınmadan çalıştırılmaması gerekir.

Mayıs 2, 2021

Elektrostatik Filtre Nedir ve Nasıl Çalışır?

Ekoloji ünitelerinde en kritik komponentlerin başında Elektrostatik Filtre gelmektedir. Toz ve yağ parçacıklarının çoğu kısaca ESP olarak adlandırılan bu komponentler tarafından çökeltilmektedir. Aşağıdaki diyagram bir elektrostatik filtrenin nasıl çalıştığını göstermektedir.Hava iyonizerden geçerken, hava içerisindeki partiküller negatif yüklü plakalar ile iyonize edilir. İyonizerde negatif yüklenmiş partiküller, sonrasında kolektör plakaların arasından geçer. Kolektör plakaları sırasıyla negatif potansiyelli ve topraklanmış plakalardır. Negatif yüklenmiş partiküller; yine negatif yüklü plakalar tarafından ittirilir ve topraklanmış plakalara tutunur. Hava akımı içerisinden ayrıştırılmış olan partiküller zamanla plakalardan aşağı süzülür ve toplayıcı tavada biriktirilir.Elektrostatik filtrelere partikül yakalama kabiliyetini yüksek gerilim üniteleri kazandırır. 12 – 18 kV aralığında çalışan bu üniteler plakalar arasında planlanan gerilimin oluşturulmasını sağlarlar.

 

 

 

 

 

 

Fan tarafından çekilen kirli hava yıkanabilir metal ön filtreden geçer. Bu filtre kaba toz ve yağ partiküllerini tutar. Daha sonra partiküllerin iyon-ize edilmesi prensibine göre çalışan elektrostatik filtreye gelen havanın içerisindeki yağ, duman ve is yüksek gerilim şarjı ile negatif yüklenir.

Negatif yüklenen kirli hava ikinci kademede bulunan pozitif yüklü alandan geçerken havada bulunan yağ, duman ve is partikülleri toplayıcı plakalar tarafından güçlü bir şekilde çekilerek filtre yüzeyine yapıştırılır. Elektrostatik filtreye kirli olarak giren hava temizlenmiş şekilde dışarı çıkar. Kirlenen elektrostatik filtreleri temizleyerek yıllarca kullanabilirsiniz.

Elektrostatik filtreler dumanın filtre edilmesinde %99’a kadar verimlidirler.

Elektrostatik filtreler, gıda tesisleri ve endüstriyel tesislerde imalat aşamalarında oluşan gazları filtre etmek amacıyla kullanılırlar;

►Kebap ocakları,
►Döner ocakları,
►Mangallar,
►Izgaralar,
►Fırınlar,
►Mutfaklar,
►Yemek salonları,
►Sanayi presleri,
►Lazer kesim makineleri,
►Kaynak makineleri,
►Enjeksiyon makineleri,
►Dijital baskı merkezleri,
►Matbaalar,
►Tüm sanayi makineleri,
►Laboratuvarlar,
►Sigara Odaları gibi
►Dumanın istenmediği tüm makineler da ve alanlarda kullanılırlar.

Mayıs 1, 2021

Ekoloji Üniteleri Nedir ve Neden Kullanılır?

Ekoloji üniteleri mutfak egzoz sistemlerinde kullanılması tavsiye edilen, yağlı ve kirli mutfak havasını dışarıya atmadan önce temizlemek amacı ile tasarlanmış, havalandırma cihazlarıdır. 21. yüzyılda çevresel sorunların artması ile birlikte endüstriyel atıkların çevreye atılması ve özellikle baca gazı ve mutfak egzoz sistemlerinin atmosfere salınmasına ilişkin ciddi kısıtlamalar getirilmiştir. Mutfak egzoz sistemlerinden salınan bazı partiküller ve uçucu organik bileşikler (Volatile Organic Compounds – VOC) kirlilik yaratmaktadır. Bu yüzden birçok ülkede Çevre Bakanlıkları tarafından yayınlanan yönetmeliklerle birlikte kokulu gazların atmosfere yayılması yasaklanmıştır.

Büyük şehirlerde ‘hepsi bir arada’ konsepti ile tanıtılan yaşam alanları hava kalitesinde bazı problemlere yol açmaktadır. Bunun nedeni yeni yaşam projelerindeki yemek alanlarından ve büyük restorantlardan atılan yoğun mutfak egzozlarının yaşam alanlarına çok yakın yerlerdeki evlerde, restorantlarda, otellerde ve kapalı alanlarda bulunan insanların sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olmasıdır.

Tedbir alınmadığı durumlarda, yemek pişirme sırasında egzoz kanalı ekipmanlarında yağ, kurum ve is gibi maddelerin birikmesi ilerleyen zamanlarda yangın riskini arttırmaktadır. Yangın riskine ek olarak bu maddelerin kanallarda birikmesi emiş fanlarının ve filtrelerin tıkanmasına sebep olup kanalları hızla kirleterek işletme maliyetlerinin de artmasına sebep olmaktadır.

Tüm bu sorunlardan doğan ihtiyaçları karşılamak üzere mutfak egzoz sistemleri için bazı gereklilikleri belirten Alman VDI 2052 ve İngiliz DW/172 standartları oluşturulmuştur. Bu standartlara ek olarak İngiltere’de DEFRA (Department of Environment, Food & Rural Affairs) tarafından üzerinde durulan konular bulunmaktadır.

Endüstriyel süreçlerden kaynaklanan kirliliğin kontrol altına alınması için Birleşik Krallık’ta 1990 Çevre Koruma Kanunu çıkarıldığında; ülkedeki kurumlar, kendi kirlilik seviyelerini uygulama noktasında serbestti. 1990 çevre koruma kanunu çeşitli endüstriyel ve diğer süreçlerden kaynaklı kirliliğin gelişmiş bir şekilde kontrolüne olanak sağlayacak bir kanun olarak yürürlüğe girdiğinde, Birleşik Krallık’taki bütün kamu kurumları kendi bölgeleri içinde kirlilik derecelerini icra etme gücünü edindi.

2004 yılında AEA Technology Plc’nin operasyonel bolümü olan Netcen’den DEFRA adına endüstriyel mutfaklardan kaynaklı koku ve gürültünün kontrolüne ilişkin kılavuz bir rapor hazırlanması istendi ve 2005’te DEFRA kılavuzu yayımlanmıştır.

DEFRA kılavuzuna göre koku kontrolündeki amaçlar aşağıdaki gibidir:

1. Tasarım aşamasındaki yeni tesisler, çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlanmalıdır.

2. Koku kontrolü yapılmadan işletmeye alınmış mevcut tesisler, en iyi uygulanabilirlik ilkelerine uygun olarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde yeniden dizayn edilmelidir.

Ekoloji ünitelerin seçiminde en önemli tasarım kriteri, mutfak tipidir. Egzoz havasındaki yağ, buhar ve parçacıkların miktarı pişirilen yiyecek türüne göre değişeceğinden farklı mutfaklar için farklı modeller seçilmesi gerekmektedir.

Buna göre sık görülen mutfak tipleri, koku ve yağ yoğunluğuna göre dört ana başlık altında toplanabilir. Düşük, orta, yüksek ve çok yüksek yoğunluklu mutfak tipleri olarak bu sınıflandırma tipleri görülmektedir

Nisan 24, 2021

Sertifikalarımız

 

ISO 9001 Uluslararası standartlar organizasyonu kalite yönetim sistemi, ISO 14001 Çevre yönetim sistemi, ISO 18001 İş  Güvenliği ve İş Sağlığı sertifikalarımız mevcuttur.

 

 

Nisan 16, 2021

TSE Hizmet Yeterlilik Belgemiz

Hizmet belgelendirmesi tüketiciye sunulan hizmetlerin ilgili Türk Standardı veya kriterlere uygun olduğunu gösteren belgelendirmedir.

Uygunluğun tespit edilmesi durumunda kuruluşlara verilen belge ise Hizmet Yeterlilik Belgesidir.Siz değerli müşterilerimize verdiğimizin hizmetin kalitesini ve sizlerin memnuniyetini artırmak adına firmamız TSE Hizmet Yeterlilik Belgesini almıştır.

 

Nisan 15, 2021
  • 1
  • 2
error: Content is protected !!