Blog

Hava Temizleme Sistemlerinde Aktif Karbon

Aktif karbonlar, uçucu organik bileşikleri (VOC), kokuları ve diğer gaz halindeki kirleticileri havadan ayrıştırabilecek özelliklere sahiptirler. Bu temizleme işlemini ise havadan sadece partikülleri yakalayan Hepa filtreler  veya diğer hava temizleyici filtre çeşitlerinden farklı bir şekilde gerçekleştirirler. Aktif karbon filtreler, gaz moleküllerini kömür yataklarında hapsederek bu işlemi gerçekleştirirler.

Aktif Karbon Filtreler Nedir?

Aktif karbon filtreler, gazları yakalamak için en çok kullanılan filtrelerdir. Gazları aktif karbon yatağında (aktif kömür de denir) filtrelemek için tasarlanmışlardır ve genellikle dış ortama salınan uçucu organik bileşikleri filtrelemek için kullanılırlar. Ayrıca, sigara dumanının kokusu gibi havada bulunan kokuları gidermek içinde aktif karbon filtreler kullanılmaktadır. Ancak, küf, toz veya polen gibi partikülleri havadan ayrıştıramazlar.

Aktif karbon filtreler, adsorpsiyon adı verilen bir işlem sayesinde kirleticileri havadan uzaklaştırır. Bu işlemin absorbsiyondan farklı olduğunu belirtmekte fayda var. Absorbsiyonda yakalanmak istenilen madde (su diyelim) emicinin (sünger diyelim) yapısına emilir, ancak moleküler seviyede emicinin bir parçası haline gelmez. Bu nedenle, süngerle suyu emdiğiniz de süngere kimyasal olarak bağlanmaz. Sadece süngerde bulunan boşlukları doldurur.

Diğer yandan, aktif karbon filtrelerin yapmış olduğu adsorpsiyon işleminin en önemli farkı ise adsorpsiyon işlemi sırasında kirleticilerin karbonun dışına yapışmasıdır. Kirleticinin emilimi ise süngerde olduğu gibi yapının içine emilir.

Karbon, birbirine bağlı bir karbon atomu kafesidir. Karbonu aktive etme işlemi bu noktada çok önemlidir. Çünkü yüzey alanındaki artış gazların tutulması için gereken alanın artmasını sağlar. Gaz halindeki bir madde bir molekül karbonun içinden geçtiğinde, boş bir adsorpsiyon yüzeyi olması şartıyla yatağın yüzeyine yapışabilir.

Hava temizleme sitemlerinde aktif karbon önemli bir kullanımdır. Karbon filtre toksinleri ve kokuları giderir, evler ve ofisler için temiz ve sağlıklı hava oluşturmak için oldukça etkilidir. Ortamda bulunan zararlı kimyasal gazları filtremede etkin rol oynar. Aktif karbon filtreleme sistemi diğer filtrelemelerle bir tutulmamalıdır.

Genellikle “aktif kömür” olarak adlandırılan aktif karbon, su ve havanın saflaştırılmasında kullanılan son derece gözenekli bir karbon şeklidir. Karbon filtre gözenekli olarak özel işlenmiştir, bu da ürünün yüzey alanını arttırır.

Yayınlanan araştırmada aktif karbon kullanan HVAC filtrelerinin içinden geçen havadan ozonun% 60 ila 70’ini ortamdan emerek uzaklaştırdığı, aktif karbon içermeyen filtrelerin ozon miktarı üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmadığı bulunmuştur.
Karbon filtre kullanımı yaşam alanına göre değişiklik göstermektedir. Laboratuvarda kullanılan karbon filtreler ile evlerde ve ofislerde kullanılan filtre çeşitleri farklı olmalıdır.

Kükürt Dioksit, Azot Dioksit ve Ozonun giderilmesi için aktif karbon filtreleri varken ayrıca cıva buharı, arsin, fosfin, hidrojen sülfür, asit gazları ve metallorganik buharlar da dahil olmak üzere çok çeşitli organik kirleticilerin uzaklaştırılması için kullanılan özelliği farklı karbon filtre vardır.

Mayıs 8, 2021
Yaklaşık info_016s2ugf

error: Content is protected !!